Snežna slepota

Ragnar Jonasson

SNEŽNA SLEPOTA

Prevod: Maja Prevolnik
Založba: Učila International, 2022
Žanr: kriminalni roman

 

 

druzina nad nami 2

Tukaj se nikoli nič ne zgodi!

Menjavo službe prištevamo med bolj stresne življenjske spremembe. Ob tem pa se je mladi policist Ari Thor Arason preselil še daleč na sever Islandije. Sam v novem kraju, kjer nikogar ne pozna, se ne počuti prijetno, niti dobrodošlo. Tomas, vodja policijske postaje, mu zatrjuje, da je Siglufjörđur zelo mirno mesto, v katerem se nič ne dogaja. A nenadna smrt v gledališču tega majhnega mesta, njegove trditve ovrže. Čeprav se Tomas trudi smrt prikazati kot preprosto nesrečo nerodnega ostarelega pisatelja, Ari Thor sumi, da je za tem nekaj več. Sploh po tem, ko začne obiskovati ure klavirja pri eni izmed ljubiteljskih gledališčnih igralk, Ugli. Ari Thorjevo dekle Kristin je ostalo v središču Islandije, njun odnos pa postaja zmeraj bolj podoben vsakdanu v Siglufjörđuru, kjer nenehno sneženje preprečuje dostop zunanjim obiskovalcem mesta, Ari Thor pa se težko prebije celo do službe. Ko prvi smrti sledi še smrt mlade ženske, pa postanejo pozorni celo domači policisti. Končno prisluhnejo mlademu in zagnanemu Ari Thorju. Medtem pa se ob napeti kriminalni zgodbi pletejo nežna romantična čustva. Islandski avtor ljubiteljev kriminalk tudi v novi seriji Temna Islandija ne razočara z nepredvidljivim razpletom.

 

V trenutku, ko se je pognal iz zdaj popolnoma temne dnevne sobe, je zaslišal, da so vhodna vrata zaloputnila. V temi se je spotaknil in žgoča bolečina, mu je preplavila ramo, ko je močno udaril ob mizico v dnevni sobi. Preden je omedlel, se mu je zdelo, da je zaslišal mučen krik, ki je prišel z dvorišča. (str. 104)

 


SIGNATURA:

O 82-312.4 Jonasson, Ragnar, Snežna slepota

Grace in milina ljubezni

Sophie Benedict
GRACE IN MILINA LJUBEZNI

Prevod: Anja Furlan
Založna: Učila International, 2022

 

druzina nad nami 2


Ni verjela, da jo bo kdaj poznal ves svet!

 

Grace Kelly je v družinskem krogu veljala za ne ravno najbolj nadarjenega otroka. Starša, sploh oče, sta več upov polagala v njeno sestro Peggy in druge. A preprosta Grace Kelly iz Filadelfije si je prislužila oskarja za najboljšo igralko in nastopila v filmih, ki še danes veljajo za klasike – Kliči M za umor, Podeželsko dekle, Ujeti tatu in drugi. Le stežka je s pomočjo strica prepričala starše, da so ji dovolili oditi na Manhattan, kjer je v Ženskem hotelu Barbizon kasneje stkala veliko prijateljstev. A morala je opraviti še preizkus za vpis na Ameriško akademijo za dramske umetnosti. Na račun vztrajnosti, prilagodljivosti in neverjetne marljivosti je dosegla svoje sanje. A za kakšno ceno? Je na tej poti sploh prostor za ljubezen? Je! A do prave ljubezni je Grace prehodila dolgo pot… Pravljično radi rečemo, da ženske čakamo na princa na belem konju in Grace je en takšen res ujel!

 

»Čez en teden se bo vrnila domov,« je rekel in s temo besedami v slovo hčer dokončno prizadel. Vendar je očetu nameravala dokazati, da je bila to prava odločitev! (str. 17)

 

 


SIGNATURA:

O 82-312.6 Benedict, Sophie, Grace in milina ljubezni

Družina nad nami

Lisa Jewell
DRUŽINA NAD NAMI

 

Primus, 2022
Žanr: kriminalni roman

 

druzina nad nami 2

Lisa Jewell je avtorica številnih romanov, kar nekaj je prevedenih v slovenščino in jih imamo tudi v Knjižnici Lenart. V zadnjih dveh letih sta pri založbi Primus izšli njeni dve odlični kriminalki: lani Brez nje in letos Družina nad nami.

 

Pred petindvajsetimi leti nekdo sporoči, da se iz hiše na Cheyne Walku sliši dojenčkov jok. Policisti odkrijejo v prtličju hiše tri trupla in v zgornjem nadstropju desetmesečno dojenčico, ki je se je zdrava oglašala iz zibelke. Čigava so trupla in kdo je dojenčica?

 

Libby Jones je mlado dekle, posvojenka, ki je dopolnila petindvajset let. Nekega dne se vrne iz službe in najde pismo, v njem odkrije kdo pravzaprav je in še to, da je edina dedinja več milijonov vrednega zapuščenega dvorca na bregu Temze v prestižni londonski četrti Chelsea.

 

Na drugi strani na Azurni obali v Franciji se poulična glasbenica Lucy bori za vsakdanje preživetje na ulici. Je mati dveh otrok, ki je zapustila nasilnega moža in ostala brez vsega. Z otrokoma in psom živijo iz dneva v dan, velikokrat tudi kot brezdomci.

 

Hennry pa je sin bogatašev, ki živijo v izobilju, toda nekega dne se vse spremeni. V hiši neka mlada glasbenica Birdie snema spot za svojo skladbo in z njo prihajajo v hišo ljudje, ki se tam nastanijo.

 

Pripoved je polna preobratov, zapletov, nasilja, borbe za preživetje in čustev ljudi, ki so vpleteni.

 


SIGNATURA:

LE O 82-312.4 JEWELL L.: Družina nad nami

Krompirjev sladoled

Vesna Radovanovič
KROMPIRJEV SLADOLED

Založba Pivec, 2022

 

padanje naslovnica

Imate radi sladoled? Ste že poskusili krompirjev sladoled? Hmm, sliši se…Morda pa bo kdo poskusil narediti krompirjev sladoled doma. Na koncu zgodbe je še recept. 

 

Kaj pa pravi zgodba? Na severu zemeljske oble je živel sladoled. Otroci so si v tistem mrazu želeli kaj toplejšega kot pa je sladoled, zato je sameval. Želel si je slave in za nasvet je vprašal krompir v shrambi. Stisnil se je čisto k njemu, toda krompir je postajal vse tišji in tišji, saj je zmrznil. Sladoled je razmišljal, da mora krompirju rešiti življenje. Posvetilo se mu je, da morata v tople kraje. In sta potovala, najprej z ladjo, potem s tovornjakom, vendar ju nikjer niso hoteli kupiti, dokler ju niso pripeljali na Kitajsko, ki je znana po nenavadnih jedeh. Lastnik prestižne restavracije je menil, da bo iz njiju pripravil nekaj novega. In kaj mislite, kaj bi to bilo?

 


SIGNATURA:

LE M C RADOVANOVIČ V.: Krompirjev sladoled

 

V senci zla

Alex North
V SENCI ZLA

Prevod: Višnja Jerman
Založba: Učila International, 2021
Žanr: triler

 

Naslovnica V senci zla

Jaz vem kaj si Ti sanjal/a sinoči!

 

Angleški avtor Alex North nas je pretresel že s prvim kriminalnim romanom Šepetalec. V svojem drugem romanu pred nami pa bralce opomni na pomen sanj, na možnost, da se uresničijo. In pri tem nočne more nikakor niso izvzete! Avtor v trilerju V senci zla prepleta sedanjost in preteklost skozi doživetja glavne osebe. Paul je pred veliko leti zapustil svoj rojstni kraj. V Grittnu se je namreč v času njegovega šolanja zgodil krut umor, ki sta ga zagrešila njegova nekdanja prijatelja, Charlie in Billy. In morda bi umor Paul takrat lahko preprečil. Občutek krivde ga popelje daleč vstran od domače hiše, kjer biva njegova ostarela mama. Vsi pa dobro vemo, da je preteklost pogosto tik za našimi petami in le-te niso neranljive kot Ahilove... Paulova mama je po hudem padcu v domači hiši zelo slabotna, zato se Paul odloči zapustiti varno zavetje in stopiti slabim občutjem naproti z vrnitvijo v rojstno mesto. Njegova mama mu s svojim slabim stanjem in čudnim govoričenjem ni prav nič v pomoč. "V hiši je!" trdi med njegovimi obiski. Paul pogumno preišče mamino hišo. Odkritja ga plašijo in mu vzbujajo občutek, da mu je Charlie s svojimi groznimi sanjami in povezovanjem preko sanjskega sveta tik za petami. S pomočjo inšpektorice Amande Beck mu bo morda uspelo Gritten Woodu ponovno vrniti mir, ki si ga po toliko letih strahu pred nasiljem zasluži. Ali bo za to potrebna še kakšna žrtev Rdečerokemu? Roman, ki bralca opomni na vpliv sočloveka in na to, da se tudi za nasmehom lahko skrivajo sence!

 

"Vse bo v redu. Ja, veliko razmišljam o tem. To rečejo vsi dobri starši, a se velikokrat motijo." (str. 10)

 


SIGNATURA:

O 82-312.4 North, Alex, V senci zla

 

Priporočamo - odrasli

Ni več priporočil

Priporočamo - mladina

Ni več priporočil
Image

Knjižnica Lenart

Nikova ulica 9
2230 Lenart

Tel.: 02 720 06 25
GSM: 031 571 682

E-pošta: info@knjiznica-lenart.si

Delovni čas

Poletni odpiralni čas
Knjižnice Lenart:

Ponedeljek: 8.00 - 15.00
Torek: 8.00 - 15.00
Sreda: 8.00 - 18.00
Četrtek: 8.00 - 15.00
Petek: 8.00 - 13.00
Sobota: Zaprto

 

 

 

Delovni časi krajevnih knjižnic

Delovni čas KK Voličina:

Julij in avgust ZAPRTO

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Cerkvenjak:

5. in 12. julij ODPRTO

Avgust ZAPRTO

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Sveta Ana:

Julij in avgust ZAPRTO

Tel. št.: 02 729 58 75

Občina Lenart
Občina Sveta Ana
Občina Cerkvenjak
Občina Sveta Trojica
Občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah
Občina Benedikt