Skok na vsebino

Poteze narave

Raynor Winn
POTEZE NARAVE


AKTIVNI MEDIJI, 2024

Žanr: reportaže, spomini, avtobiografija

 

kamnita druzina naslovka lg

Raynor Winn je napisala še sklepni del njene zelo odmevne pohodniške trilogije. V prvem delu Prežeta s soljo je zapisala resnično zgodbo o sprejemanju bolezni, izgubi doma in nenazadnje o zdravilni moči narave, v katero sta z možem verjela in zaupala. Montha muči nevrodegenerativna bolezen, mirovanje jo le še pospešuje in zato sta se podala na več kot tisoč kilometrov dolg pohod po znani poti na jugozahodni britanski obali: od Somerseta do Dorseta čez Devon in Cornwall. V drugem delu Divja tišina se vrneta domov, Raynor napiše knjigo, ki jo prebere tudi Sam in zakoncema podari staro kmetijo, vendar ne obmirujeta, s prijateljema se odpravita na pohod po divji Islandiji, kjer spoznavata, da sta na pravi poti, premagujoč ovire žarita življenjsko ljubezen. Monthova bolezen pa ne miruje, spet se tiho priplazi in mu povzroča neznanske bolečine ter nelagodje. V času epidemije se na pomlad odpravita na najdaljšo pot doslej: Veliko Britanijo bosta prehodila od severa do juga, 1600 kilometrov dolga pot ju vodi s Škotske pa vse do Jugozahodne obale. Med potjo se soočata z divjo naravo, spremembami, posegi človeka, ki so pustili globok pečat v pokrajinah, škotskih barjih, strmih pobočjih, od koder izginjajo drevesa, v soteskah, katere naplavljajo reke. Štiri mesece hodita, njune noge nagonsko sledijo poti, Monthovi koraki pa so kljub blatu trdni in enakomerni. Na poti srečujeta druge popotnike, nekateri ju prepoznajo – njuna prva knjiga je vplivala na njihov način razmišljanja. Nešteto vprašanj se poraja ob branju: o naravi, o sebi, odnosu do drugega, o vseh spremembah, ki jih človek z vso grobostjo kleše v naravi… Knjiga te preprosto nagovori, da v svoje življenje vneseš spremembe z nepogrešljivo vztrajnostjo in upanjem.

 

SIGNATURA:
LE O 82-312.6 WINN R.: Poteze narave

 

Svobodna

Lea Ypi

SVOBODNA


MLADINSKA KNJIGA, 2024
ŽANR: avtobiografski roman

 

 

kamnita druzina naslovka lg

Lea Ypi, 1979 leta rojena albanska avtorica je v svojem avtobiografskem delu zaobjela čas velikih družbenih sprememb, čas po padcu berlinskega zidu in razpada velike ruske države. Bralec skozi otroške oči dobi predstavo o eni od dežel, v kateri je najdlje vladala socialistična diktatura. Nekateri ljudje se novem svetu niso znašli, kot je naprimer učiteljica Flora, popolnoma predana voditelju Enverju Hoxhi. Lea je odraščala brez prave biografije, čeprav je bila zadovoljna, tako kot vsi, bili so namreč predani sistemu in drugačnega sveta pač niso poznali. Razen redkih turistov ob obali, vendar na to območje, kamor so zahajali turisti, domačinom ni bilo dovoljeno. Otroci so včasih našli kakšno prazno pločevinko kokakole in ta jim je bila kot najdragocenejši dar. Za večino bralcev je to vrhunska zgodba o albanski tranziciji, za stareše generacije pa morda vir spominov na prelomni čas, ki je zajel tudi narode bivše Jugoslavije.

 

 

SIGNATURA:
LE O 82-312.6 YPI Lea: Svobodna

Da, življenje!

Sara Ahlin Doljak
DA, ŽIVLJENJE!

Društvo Družina in življenje, 2023
ŽANR: spomini, reportaže, resnična izpoved

 

 

kamnita druzina naslovka lg

»Bolezen veliko da. Mnogo ljudi sem spoznala, za kar sem hvaležna. Marsikdo v meni pušča pečat, se me dotakne s svojo zgodbo, mi da misliti in mi pomaga k poti duhovne rasti in napredka. Hvaležna sem jim. In veliko jih ostaja še danes ob meni, kot podpora in vzpodbuda, tudi takrat, ko dnevi niso prijetni.« Tako je zapisala v svoji knjigi Da, življenje avtorica Sara Ahlin Doljak. Je odvetnica, mediatorka in izredna profesorica prava, predvsem pa predana žena in ljubeča mama. V rani mladosti je bila odlična športnica, predana svojemu delu, vedno polna energije. Multipla skleroza je v njeno življenje vstopila že v gimnazijskih letih, izbruhnila pa leta 2016. Sedaj Sara že nekaj let uporablja invalidski voziček, ima ventilator za pomoč pri dihanju, gastrostomo ter traheostomo.

 

Kljub telesni ohromljenosti in bolečini vedno znova preseneča s pogumom, vera ji osmišlja trpljenje in je vir, iz katerega črpa moč. Vedno znova nas opomni, da nam potrtost kaže slabe trenutke, ki jih živimo, pri tem pa pozabimo dobre stvari, ki smo jih prejeli.

 

 

SIGNATURA:
LE O 82-94 AHLIN D.S.: Da, življenje!

Estonia

Avgust Demšar
ESTONIA

Založba Pivec, 2024
Žanr: kriminalni roman

 

 

Krojenje_tišine.jpg

Pred kratkim je izšla še zadnja kriminalka iz trilogije Vodnjaki. Prvi dve z naslovom Cerkev in Tajkun smo že predstavljali v tej oddaji. Vodnjaki so izmišljena pohorska vasica, ki je rdeča nit vseh treh pripovedi. Čeprav je vsak roman mogoče brati brez poznavanja prejšnje knjige, je vseeno priporočljivo, saj so zgodbe domišljeno povezane med seboj. Glavn lik in osrednja nit v Demšarjevih romanih je še vedno inšpektor Vrenko, čeprav se v drugem delu Vodnjakov z naslovom Tajkun upokoji, je še vedno prisoten. Estonia je napet in odlično napisan zaključek trilogije, ki se začne z jesenjo , leta 1994, ko je slovenski par obiskal prijatelje na Švedskem. Hčer Ivo sta pustila v varstvu pri prijateljih in se odpravila na izlet v Talin, od koder sta se nazaj vračala strajektom Estonia, vendar se je zgodil brodolom v katerem sta potonila tudi Ivina starša. Iva ostane pri družini na Švedskem in ko odraste, se med njo in njihovim sinom splete ljubezenskega vez. Trideset let kasneje se Iva z možem vrne v Slovenijo, odločita se za obnovo hiše staršev v Vodnjakih, kjer je sedaj vse drugače kot je bilo nekoč, predvsem je vas obnovljena. Dve novi hiši, poimenovani Čebela in Hruška imata na voljo tudi električna kolesa za izposojo. Ko Iva in Mikael Sjὂvall pričneta obnavljati hišo, na dvorišču pri popravilu vodovoda naletijo na človeško truplo, ki je že dolgo v zemlji. Demšar je z vsakim romanom boljši in bolj suveren, ugotavljajo literarni strokovnjaki.

 

 

SIGNATURA:
LE O 82-312.4 DEMŠAR A.: Estonia

Spodkovan

Damien Boyd
SPODKOVAN

Aktivni mediji, 2024
Žanr: kriminalni roman

 

 

Krojenje_tišine.jpg

Spodkovan je tretji roman iz priljubljene serije kriminalk o inšpektorju Nicku Dixonu. Inšpektor Nick še vedno okreva za posledicami zadnjega primera, tokrat pa dregne v zloglasni svet konjskih dirk. Neukročeni žrebec Bojevnik, prvak v svoji kategoriji je do smrti zbrcal mladega konjušnika. Vse kaže, da je bila samo nesreča, ko pa se starejši brat vrne iz Afganistana, zahteva razkritje resnice. Nick Dixon predano išče znake, da bi razkril resnico. Stave so v tem športu vedno pomembne, da so lahko tako nevarne in sprevržene pa marsikdo težko dojame.

 

 

SIGNATURA:
LE O 82-312.4 BOYD DAMIEN: Spodkovan

Priporočamo - odrasli

Ni več priporočil

Priporočamo - mladina

Ni več priporočil
Image

Knjižnica Lenart

 

Nikova ulica 9
2230 Lenart

 

Tel.: 02 720 06 25
GSM: 031 571 682

 

E-pošta: info@knjiznica-lenart.si

Delovni čas

Odpiralni čas
Knjižnice Lenart:

Ponedeljek: 8.00 - 16.00
Torek: 8.00 - 16.00
Sreda: 8.00 - 18.00
Četrtek: 8.00 - 18.00
Petek: 7.00 - 15.00
Sobota: 8.00 - 12.00

 

 

 

Delovni časi krajevnih knjižnic

Delovni čas KK Voličina:

Ponedeljek: 14.00 - 16.00

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Cerkvenjak:

Torek: 14.00 - 16.00

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Sveta Ana:

Torek: 14.30 - 16.30

Tel. št.: 02 729 58 75

Občina Lenart
Občina Sveta Ana
Občina Cerkvenjak
Občina Sveta Trojica
Občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah
Občina Benedikt
Skok na vsebino