V mojem slikarstvu govorijo barve

Konrad Krajnc

V MOJEM SLIKARSTVU
GOVORIJO BARVE

 

Sodelovala: Anamarija Stibilj Šajn, Marija Šauperl in drugiŽ
Prevedli: Helene Erjavec in Urška Krajnc
Izdano v samozaložbi, 2022.
Žanr: monografija umetnika

 

 

Tandem

Konrad Krajnc je ob 55. obletnici svojega ustvarjanja izdal monografijo, ki jo je posvetil svojim trem hčerkam, Patriciji, Barbari in Urški ter spominu na mamo Marijo, očeta Konrada, sestro Jožico in brata Jožeta ter ženo Lojzko.

Knjiga nosi podnaslov V mojem slikarstvu govorijo barve in ga predstavlja kot slikarja Slovenskih goric in sončnega Krka. Konrad Krajnc namreč ustvarja in biva v svojem rojstnem kraju, v Selcih, likovne delavnice in razstave pripravlja v svoji galeriji v središču Lenarta, poletne mednarodne likovne delavnice pa pripravlja v svoji hiši na otoku Krku na Hrvaškem, kjer najraje tudi sam dopustuje. »Sem srečen, da smo z mentorji mladim odprli vrata v drugo dimenzijo življenja, v brezmejni svet likovne umetnosti.« je o tridesetletnem delu z mladimi v svoji lenarški galeriji in ob 15. obletnici mednarodnih likovnih kolonij na Krku zapisal Konrad. Njegova galerija v Lenartu je bila prva likovna galerija v Slovenskih goricah. Odprl jo je pred tridesetimi leti, leta 1992. Atelje pa si je že pred tem, leta 1974, uredil tudi v neposredni bližini domače hiše, kjer je danes stalna razstava njegovih del. V galeriji v Lenartu pa je že kmalu po odprtju pričela delovati tudi likovna šola, katere mentorja sta bila njen ustanovitelj in Martina Golija.

Pri nastajanju monografije je sodelovala Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka, za zbiranje in urejanje gradiva ter lektoriranje je zaslužna Marija Šauperl, besedila sta v nemščino prevedli Helene Erjavec in Urška Krajnc, saj je monografija v celoti dvojezična. Oblikovala jo je Rosana Lorbek, Konrad Krajnc pa jo je v nakladi 1000 izvodov izdal v samozaložbi.

Predstavljena so tudi njegova dela, razdeljena v devet sklopov – Slovenske gorice in Prlekija, Sveta Trojica v letnih časih, trgatve in pütari, portreti, Pariz, Agata, ob Vrbskem jezeru, sončni Krk in nevihte v solinah.

Zadnji sklop v monografiji predstavlja beseda Konradovih prijateljev. Med njimi njegov dr. Marjan Toš, muzejski svetovalec in zgodovinar, ki je poudaril, da je Konrad Krajnc mojster čopiča, verodostojni krajinar, nežna umetniška duša, mecen, učitelj in mentor mladih likovnih ustvarjalcev. »Največji pesnik Slovenskih goric (Edvard Kocbek) je naslikal v poeziji portret te zemlje. Ne bojim se pohujšanja, če drzno zapišem, da je v slikarstvu to storil Konrad Krajnc.« tako je o Konradu zapisal Tone Partljič. O Konradu sta zapisala tudi župan Občine Lenart, Janez Kramberger ter Marija Šauperl, ki je Konradu velikokrat priskočila na pomoč pri izvedbi likovnih delavnic na Krku, ter prijatelj Adi Smolar.

 

 

SIGNATURA:
DT 75/76 Krajnc, K.

Tags

Priporočamo - odrasli

Ni več priporočil

Priporočamo - mladina

Ni več priporočil
Image

Knjižnica Lenart

Nikova ulica 9
2230 Lenart

Tel.: 02 720 06 25
GSM: 031 571 682

E-pošta: info@knjiznica-lenart.si

Delovni čas

Odpiralni čas
Knjižnice Lenart:

Ponedeljek: 8.00 - 16.00
Torek: 8.00 - 16.00
Sreda: 8.00 - 18.00
Četrtek: 8.00 - 18.00
Petek: 7.00 - 15.00
Sobota: 7.00 - 12.00

 

 

 

Delovni časi krajevnih knjižnic

Delovni čas KK Voličina:

Ponedeljek: 14.00 - 16.00

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Cerkvenjak:

Torek: 14.00 - 16.00

Tel. št.: 02 720 06 25

Delovni čas Knjižnice Sveta Ana:

Torek: 14.30 - 16.30

Tel. št.: 02 729 58 75

Občina Lenart
Občina Sveta Ana
Občina Cerkvenjak
Občina Sveta Trojica
Občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah
Občina Benedikt