10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu

Elif Shafak
10 MINUT, 38 SEKUND V TEM ČUDNEM SVETU

 

Založba Sanje, 2020
Ključne besede: ženske, prostitutke, umori, prijateljstvo, družbene spremembe, tradicija

 

 

10 MINUT 38 SEKUND

 

 

 

Ime ji je bilo Leila Tekila. In vse bi dala, da bi bila v svojem malem stanovanju, ob mačku, ki ga je rešila smrti na ulici in ga poimenovala Chaplin, po junaku prvih filmov, kajti tudi on je živel v nekem svojem nemem svetu.

 

Toda Leila je fizično mrtva, strpana v kovinski smetnjak, vendar njeni možgani ostanejo aktivni še 10 minut in 38 sekund. In v tem času se pred našimi očmi izriše bogat portret sanjavega in trdoživega dekleta iz Vana. Lejla ta tradicionalni svet, kjer je odraščala z dvema mamama, bratom Tarkanom, ki se je rodil z Downovim sindromom, pri šestnajstih letih zapusti. Oče jo je izpisal iz šole in jo želi poročiti z bratrancem. Leila pobegne v Istanbul, svojim sanjam naproti. Starodavno mesto mlado deklico pogoltne v svojo past. Leila postane prostitutka, toda v svojem življenju sreča čudovite (za koga malo čudne) prijatelje, ki se jih v teh poslednjih sekundah spominja, z njo so do zadnjega trenutka, do njene dokončne svobode.

 

Elif Shafak je bila leta 2019 za ta roman nominirana za nagrado Man Booker. In res še dolgo potem, ko ga preberemo, utripa v naši duši. Priporočam!

 

 

 

»V prvi minuti je zavest Leile Tekile začela odtekati počasi in zanesljivo kot voda, ki se ob oseki umika od obale. Možganske celice, ki jim je že zmanjkalo krvi, so zdaj ostale povsem brez kisika. Vendar še niso ugasnile. Ne takoj. Zadnje zaloge energije so pognale v tek roj nevronov in jih povezale kot čisto prvikrat. Čeprav ji je srce že prenehalo biti, so se možgani upirali kot borec, ki do zadnjega ne odneha. Prišli so na višjo raven zavesti; opazovali so preminutje telesa, niso pa bili pripravljeni sprejeti svojega konca.« str. 21

 

 

Signatura:
LE 82-311.2 SHAFAK E.: 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu

 

 

Tags