Zeliščar

Niamh Boyce
ZELIŠČAR

Založba: Triskelion , 2020
Ključne besede: družbeni roman, ženske, Irska, ljubezen, obsedenost, hinavščina

 

 

zeliscar

Za pisateljico Niamh Boyce je to prvenec za katerega je prejela irsko knjižno nagrado za novinca. Zgodbo je postavila na irsko podeželje, v trideseta leta prejšnjega stoletja. Nekega dne se v majhnem mestecu pojavi skrivnostni tujec. Postavi si stojnico z zelišči in omreži številne ženske v mestecu, bogate in revne. Tudi mlado Emily, ki je že tako na slabem glasu zaradi svoje družine. Kljub svoji naivnosti, pa Emily dobro opazuje in je odločna, da bo nekdo plačal za vse kar je hudega sejal v njihovem kraju.

Klobčič se prične odvijati in na plano prihajajo vse podlosti in hinavščina ljudi v malem mestecu.

 

 

»Nisem takoj odšla; prej sem dobro pobrskala naokoli. Črna beležka je ležala na mizi. Ponavadi je zelo pazil nanjo in jo je venomer nosil v žepu, Na levi strani vsake popisane strani so bili razmazani odtisi njegovega palca. Poljubila sem jih.

Vse je imel zapisano, vsak funt, šiling in peni, izplačan ali še dolžan. Imena in naslove vseh strank in vseh njihovih nadlog – lumbargo, živci, kri. Zdravljenje za vsako stranko posebej in koliko tednov naj bi trajalo. Navedeni so bili ljudje, za katere si niti mislila nisem, da ga poznajo. Ljudje, ki so se imeli za preveč poštene, da bi govorili o njem, kaj šele, da bi govorili z njim.«  (str. 270)

 

Signatura:
LE O 82-311.2 BOYCE N.: Zeliščar

 

Tags