Vsak dan znova

Anamarija Kejžar in Nika Jenko
VSAK DAN ZNOVA

 

Založba Didakta, 2020
Področje: demenca, zdravljenje, preprečevanje, možgani, spomin, priročniki

 

 

 

vsak dan znova


To je priročnik o demenci, kot pove že sam podnaslov. Nastal je kot rezultat projekta Po kreativni poti do znanja: Demenca med generacijami za večjo kakovost življenja (Fakulteta za socialno delo LJ. In Pedagoška fakulteta LJ.)

 

Knjiga je obogatena z napotki, dejstvi, vsebuje tudi kratke izpovedi oseb z demenco, svojcev in oskrbovancev, ki bodo lahko v pomoč vsem, ki se z boleznijo tako ali drugače soočajo tudi sami.

 

 

»Ljudje smo zelo družabna bitja, vendar pa mnogi stari ljudje živijo v osamljenosti. Sklepanje in ohranjanje prijateljstev je pomembno za celotno življenje. Kljub temu pa nam način življenja pogosto onemogoča druženje. Medtem ko so bile v preteklosti običajne večgeneracijske družine ( ko so pod isto streho živele tri generacije), se dandanes večina otrok, ko odraste, odseli od staršev, kar pomeni, da starejši človek po smrti partnerja ostane sam. Takrat se lahko zanese le na svojo socialno mrežo ljudi, s katerimi se druži in ima pogoste stike. Premalo se zavedamo, da za posameznika vir moči ni samo njegovo zdravje, temveč tudi njegova socialna mreža – mreža sorodnikov, sosedov in prijateljev.

Osamljenost pripomore k povečanem upadu kognitivnih sposobnosti, socialna izolacija pa vodi v duševne bolezni.«

 

 

Signatura:
LE O 61 KEJŽAR A.: Vsak dan znova

 

 

 

Tags