Miška ima roza očala

Saša Pavček
MIŠKA IMA ROZA OČALA

 

Založba Miš, 2021
Ključne besede: disleksija, šola, težave pri branju, težave pri pisanju, poučno leposlovje, prijateljstvo

 

MIŠKA IMA ROZA OČALA

 

 

Rada bi vam predstavila čisto novo slikanico Saše Pavček Miška ima roza očala, ki je pred kratkim izšla pri založbi Miš. Kot je v spremni besedi zapisala Dr. Ana Krajnc je namenjena otrokom in odraslim, da razsvetli naše razmišljanje in prinese upanje mnogim, ki jim branje in pisanje predstavljajo težavo.

Pa poglejmo kako je miška dobila roza očala!

Poljska miška je bila zelo bistra, rada je pela, plesala, si zapomnila pesmice, obvladala je igre z žogo, le branje in pisanje ji nikakor ni šlo. Črke so skakale sem in tja in niso bile pri miru, ko je brala.

Prav vsi v razredu so se norčevali iz nje, tudi učiteljica ji ni verjela. Miška je komaj čakala, da je konec pouka, da lahko steče domov in se skrije v luknjico. Tudi sošolec je ne more potolažiti. Ko miškina mama zagledala rdečo grozo v miškinem zvezku, jo je okarala, češ, da se ne uči. Miška ji razloži, da to ni res. Mama se je odločila, da jo odpelje k zdravniku. Mišja zdravnica ji je najprej pregledala oči, vendar vid bil odličen. In potem sta odšli k mišji psihologinji, kjer mama razloži hčerino težavo. Poljska miška je otrpnila, ko bi morala nekaj na glas prebrati. Samo jecljala je nerazumljive besede in nepovezane stavke. Psihologinja je začela na bel list polagati folije različnih barv in ko je nazadnje položila folijo roza barve, je mala miška vzkliknila: »O, kako lepo vidim skozi tole roza!«

Psihologinja je mami pojasnila, da ima hči disleksijo in zato tudi težave z branjem in pisanjem. Mala miška je za branje dobila posebna roza očala in črke pred njenimi očmi so se umirile. Začela je pisati zabavne spise, pri matematiki pa ji je pomagal poljski mišek, postala sta nerazdružljiva. Nenadoma so vsi občudovali njena roza očala. Miška je bila srečna, da so jo sošolke sprejele medse. Zelo poučno branje!

 

 

SIGNATURA:
LE M C PAVČEK S.: Miška ima roza očala

Tags