BreZzobi tiger

Igor Plohl
BREZZOBI TIGER

Ilustracije: Nataša Vertelj
Spremna beseda: Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije
Založba Pivec in Državni svet Republike Slovenije, 2021
Žanr: poučna slikanica

 

 

BrezZobi tiger

 

 Zobje so simbol moči!

 

Deželi pod Triglavom je nekoč vladal zmaj Ljubo. Nosil je kar tri krone in prav vsa bitja so ga ubogala. Oporekal mu je le njegov svetovalec, tiger Svetin, čeprav so druge živali trdile, da tiger le govori in nič ne naredi. Ko je v deželi pričelo primanjkovati vode se je zmajski vladar znašel pred težko nalogo. Kako odmeriti vodo svojim prebivalcem, da bo za vse dovolj? In kako doseči, da bi se živali z njegovo odločitvijo tudi strinjale?

Avtor uporablja veliko pridevnikov, ki slikovito orišejo živalske junake. Skozi zgodbo pa mladim bralcem na slikovit način približa odgovorno delo članov Državnega sveta Republike Slovenije. Z moralno noto v zaključku, ki nam razkrije, da je le v slogi moč, pa se slikanica približa basni.

Tiger Svetin, ki ponosno nosi staro izvirno slovensko ime, se v tej zgodbi sooča z velikim in nadvse resničnim problemom pomanjkanja pitne vode. … Prav je, da otroci čim prej spoznajo, da gre za dobrino, ki jo moramo čuvati, z njo varčevati in jo celo zaščititi kot ustavno pravico, na kar je med prvimi v Sloveniji opozarjal prav Državni svet. (iz spremne besede)

 

SIGNATURA:
M C Plohl, Igor, BreZzobi tiger

 

Tags