Peter Klepec

France Bevk
PETER KLEPEC

Ilustriral: Marjan Manček
Založba: Mladinska knjiga, 1988

 

 

Peter Klepec


Spala je. Imela je belo obleko, a čelo ji je ovijal venec iz planinskih cvetic. Sonce ji je sijalo naravnost v beli obraz, debele kaplje poti so ji rosile lica in čelo. Pastirček je stal in gledal, bil je ves očaran nad njeno lepoto. »Sonce jo bo ožgalo,« je pomislil. Zasmilila se mu je. Nalomil je veje in jih potaknil v zemljo okoli njene glave. Tako je naredil zeleno strešico, ki ji je zasenčila obraz. Klepec ni mislil na čredo. Počenil je in se ni mogel nagledati lepe deklice. Ni vedel, da je gorska vila. (str. 12)

 

Ste ga prepoznali? Junaka, ki naj bi pred več kot sedemsto leti bival v majhnem kraju Osilnica. Droben pastir, ki je pridobil nenavadno moč… No, več pa preberite sami v znani slikanici Peter Klepec.

 

Zgodbo o tem slovenskem junaku je napisal France Bevk (1890–1970), znani pisatelj, ki ga gotovo poznate po njegovih delih: Lukec in njegov škorec, Grivarjevi otroci, Pestrna, Pastirci, Otroška leta, Mati Polona idr. Rodil se je 17. septembra in istega dne, osemdeset let kasneje, tudi umrl. Ta datum velja za uradni vsakoletni začetek branja za bralno značko na Slovenskem in je razglašen za dan zlatih knjig. »Dobra knjiga – zlata knjiga.« je namreč trdil France Bevk.

 

 

 

SIGNATURA:
M C Bevk, France, Peter Klepec

 

Tags