V Knjižnici Lenart smo pripravili razstavo kuharskih receptov in kuhinjskih pripomočkov. Od 1. septembra od 9. oktobra smo recepte zbirali, nato pa smo jih razstavili v naših prostorih. »Ke 'mo jeli?« se je glasil pomenljiv in domačen naslov tematske razstave receptov, ki smo jo dopolnili s kuhinjskimi pripomočki – kovinski krožniki, kovinske skodelice, leseni pribor, predpasnik, čajnik, kanglica za mleko itd. Ponosni smo, da nam je družina Štebih iz Sovjaka pri Trnovski vasi posodila dragoceno družinsko zapuščino – okoli 100 let star jedilniški stol, ki je v hiši že več rodov. Lepo ohranjene kuhinjske pripomočke nam je za potrebe razstave posodila družina Lorbek iz Benedikta ter Anica Mohorič iz Ločiča. Najstarejša datirana, ročno zapisana osebna zbirka receptov na razstavi je iz leta 1951 in je last Elizabete Lorbek iz Benedikta. Vse zbrane osebne kuharske knjižice in posamezni recepti so zavidljive starosti in zelo dragoceni. Hvaležni smo vsem gospodinjam in družinam, ki jih skrbno hranijo in so nam jih zaupali v ta namen. Knjižnica je prejela tudi promocijski material Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, s katerim je razveselila svoje najmlajše uporabnike po pravljični uri. V sklopu Tedna kulturne dediščine smo pripravili tudi pravljično-kulinarično uro. Otroci so vonjali kavo, zelišča, poskusili sol in sladkor ter razmišljali o tem, kaj pa oni danes radi jedo. Vse navedeno smo pripravili v sklopu vseslovenskega dogajanja ob Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine 2021. Razstava bo na ogled do svetovnega dne hrane, 16. oktobra.
Ideja za kuhanje v jesenskih dneh:
SLIVOVA JUHA
2 kg zrelih sliv
2,5 litra vode
1,5 l mleka
3–4 dcl prosene kaše
Sol
V vodi skuhamo slive do mehkega. Posebej v mleku skuhamo proseno kašo in kuhamo nekje do pol ure. Kuhano kašo dodamo slivam, osolimo in serviramo. Recept so ponekod pripravljali tudi z dodanim sladkorjem. Znanih je bilo več različic recepta. Pa dober tek.